Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Arnhem: een veilige stad!

Criminaliteit maakt geen kans

Criminaliteit maakt geen kans

Doel

Criminaliteit maakt geen kans

Arnhem staat hoog op de lijst van 100.000+ gemeenten met de meeste delicten per 1000 inwoners. Ondanks een daling van het aantal in de afgelopen jaren. Het aantal in Arnhem (74) lijkt meer op het aantal dat past bij een gemeente van 300.000+ (90) dan bij het landelijke gemiddelde van gemeenten met 100.000 - 300.000 inwoners (58). Deze situatie is niet te koppelen aan één of twee veiligheidsincidenten maar ontstaat door een breed scala aan misdrijven. Voor de komende jaren zetten we in op een daling van het aantal delicten naar een niveau dat aansluit bij het landelijke gemiddelde van steden met de omvang van 100.000 - 300.000 inwoners. Tegen ondermijnende criminaliteit wordt stevig opgetreden en barrières opgeworpen.

Turap 2 2020

In de lokale driehoek worden de veiligheidsincidenten periodiek besproken en gestuurd op een effectieve aanpak. De omvang van het aantal misdrijven per 1000 inwoners blijft onverminderd de volle aandacht vragen. Er is gestart met een Interventieteam Ondermijning Arnhem en Arnhem neemt deel aan Citydeal, een landelijk platform voor de kennisdeling op fenomenen voor een effectieve lokale aanpak op ondermijning. Het inzetten van tijdelijk/mobiel cameratoezicht is mogelijk gemaakt. Er zijn bestuursrechtelijke maatregelen getroffen waaronder het sluiten van woningen en panden in verband met het aantreffen van hennep en andere drugs. In de afgelopen periode (tijdens de coronacrisis) zijn we ook vanuit de driehoek zeer alert of we verschuivingen zien plaatsvinden in de aard en omvang van de criminaliteit. In beginsel was er wel een verschuiving gaande (minder inbraken, minder geweldsincidenten en meer fraudedelicten), in de afgelopen maanden (vanaf juni) is een meer regulier beeld ontstaan als voorgaande jaren.

Jaarverslag 2020

Het terugdringen van de omvang van het aantal delicten in Arnhem heeft onverminderd de volle aandacht gehad.
In de lokale driehoek worden de veiligheidsincidenten periodiek besproken en wordt gestuurd op een effectieve aanpak. Door de pandemie is er een verandering te zien in de aard van de criminaliteit. Woninginbraken en zakkenrollen nemen af terwijl de digitale criminaliteit oprukt. Er wordt een norm gesteld door te handhaven. Bestuursrechtelijke maatregelen zijn getroffen waaronder het sluiten van panden en het intrekken van horecavergunningen in verband met het aantreffen van hennep en andere drugs. Tegen ondermijnende criminaliteit wordt stevig opgetreden en worden barrières opgeworpen met het Interventieteam Ondermijning Arnhem. In preventieve zin door het regelmatig en structureel controleren van kwetsbare branches maar ook bij speciale integrale acties naar aanleiding van signalen en onderzoek. Bewoners worden betrokken door omwonenden te informeren bij de ontmanteling en sluiting van drugsproductie locaties. Ook wordt opgeroepen om te melden; indien gewenst anoniem.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17