Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Inspanning

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

  • Erfgoed wordt waar mogelijk zichtbaar en beleefbaar gemaakt in de stad.
  • In projecten gaan wij ontwikkelkansen in projecten agenderen, stakeholders enthousiasmeren en kennis overdragen. Projecten waar dit speelt of op korte termijn kan gaan spelen zijn Meinerswijk fase 2, het Cobercoterrein en De Hes.
  • In 2020 wordt aan UNESCO het nominatiedossier voor de Limes aangeboden, met als doel deze aan te laten wijzen als werelderfgoed. Castellum Meinerswijk maakt hier deel van uit en aan de projectorganisatie die de voordracht voorbereidt, wordt ambtelijke ondersteuning gegeven.
  • De historische kelders worden momenteel niet geëxploiteerd en extensief benut. Samen met Museum Arnhem en Rozet wordt een externe verkenning uitgevoerd naar mogelijke functie-scenario's voor de kelders.
  • Er wordt Arnhems vondstmateriaal voor archeologische tentoonstellingen geleverd. Concreet voorbeeld is een tentoonstelling over sieraden in Apeldoorn (CODA).
  • De Open Monumenten Dag wordt ondersteund, onder meer door het geven van rondleidingen en ambtelijk advies.

Turap 2 2020

Met betrekking tot de tentoonstelling van Arnhems archeologisch vondstmateriaal: deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen. In september van dit jaar vindt de beoordeling van de Nederlandse Limes door UNESCO plaats en zal duidelijk worden of de Limes met het Arnhemse castellum werelderfgoed wordt.

Jaarverslag 2020

Mogelijkheden voor het zichtbaar maken van erfgoed worden ingebracht in projecten waarbij erfgoed een rol speelt. In relatie tot de monumentenzorg hangt zichtbaarheid vooral samen met resultaten van restauraties en herbestemmingen. Als voorbeeld voor 2020 geldt de herbestemming van de torens van de Walburgiskerk, ingericht als thematische kamers. Een ander voorbeeld is de restauratie van de bovenzijde van doorlaatbrug Elden, verbonden met de historie van die plek als instrument in de waterhuishouding. Aan tijd om het Arnhemse erfgoedverhaal breed en in samenhang te vertellen, ontbreekt het nog. Vandaar dat de inspanning als 'gedeeltelijk op koers' is aangegeven. Hier liggen nog veel kansen, ook in relatie tot contacten over dit onderwerp met de gemeenteraad. Regulier werk vraagt echter veel aandacht, ook door een toename in adviesvragen.

In de zomer van 2020 is castellum Meinerswijk door UNESCO bezocht. Naar verwachting volgt dit jaar de uitslag of de Nedergermaanse limes met het castellum zich inderdaad werelderfgoed mag noemen.

Met betrekking tot de historische kelders is de externe verkenning afgerond en vindt in opdracht van de stuurgroep verdere verdieping/uitwerking plaats.

De Open Monumentendag is ook dit jaar in de organisatie ondersteund. Ondanks beperkingen vanuit corona kan teruggekeken worden op een succesvol event.

Na een periode van sluiting is in 2020 de Archeohotspot weer geopend. Vanwege corona konden er nog geen groepsactiviteiten worden georganiseerd; wel zijn presentaties over Arnhems erfgoed gegeven in de reeks van Archeo-Academy.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17