Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Noordoost

Kansrijk Opgroeien

Kansrijk Opgroeien

Doel

Kansrijk Opgroeien

Met ons wijknetwerk willen we komen tot een effectieve en duurzame bestrijding van kinderarmoede in de wijk Geitenkamp. Deze problemen worden van generatie op generatie doorgegeven. Via de scholen willen we de kinderen goed in beeld hebben waardoor we talent verzilveren (optimaliseren van schoolcarrière en (sociale) vaardigheden). Ook willen we het welzijn en gezondheid van de kinderen vergroten door mee te doen met de stedelijke aanpak zoals rookvrij op sport en schoolpleinen.
Voor dit alles is het nodig om het gezin te betrekken en de ouder(s) te ondersteunen bij het begeleiden van hun kinderen en de ouders te ondersteunen om hun financiële vaardigheden te optimaliseren. We gaan de volgende acties uitvoeren:

  • verder versterken muziek-, sport-, en cultuurprogramma OAB-school de Witte Vlinder;
  • de activiteiten onder schooltijd verbinden en versterken met activiteiten na schooltijd in samenwerking met Rozet, Sportbedrijf, Rijnstad;
  • gezinsgerichte aanpak op basis van 'mobility mentoring'ontwikkelen in samenwerking met Platform 31. Dit is een nieuwe aanpak/methodiek om mensen blijvend uit armoede te helpen.

Turap 2 2020

Het in-schools cultuureducatieprogramma is gestart in samenwerking met Rozet op de Witte Vlinder. Door de coronacrisis heeft het programma stil gelegen en wordt zo snel als het kan weer opgepakt. Het in-schoolsprogramma wordt na de zomervakantie weer opgestart op de Witte Vlinder. De naschoolse activiteiten worden door Rozet, Sportbedrijf en Rijnstad opgestart zodra dat dit weer mogelijk is en dit is voor een aantal zaken begin juni het geval geweest.

De gezinsgerichte aanpak is helemaal op koers en in ontwikkeling. Medio april is een eerste evaluatie geweest en is de koers voor de 2e helft 2020 uitgezet.

Jaarverslag 2020

Het in- en naschools cultuureducatieprogramma is voortgezet in samenwerking met Rozet en Sportbedrijf Arnhem op de Witte Vlinder. Door de coronacrisis en de lockdown hebben de basisscholen het programma in het voorjaar en in december stil gelegd.  
De pilot gezinsgerichte aanpak is helemaal afgerond in 2020. In de eerste lockdown was het zoeken naar de juiste vorm en dit is opgelost door vaker te bellen en/of te appen met de bewoners. Studenten van de HAN hebben in oktober en november onderzoek gedaan naar de ervaringen van inwoners van deze aanpak. Dit wordt verwerkt in de evaluatie die in januari 2021 wordt afgerond.

Op initiatief van de 6 basisscholen in gebied Noord-Oost en gefaciliteerd door team Leefomgeving is in september 2020 gestart met de Noord-Oost Academy met 16 kinderen afkomstig van 4 basisscholen. Kinderen krijgen een ondersteunend programma aangeboden; er is een moment van huiswerkbegeleiding en daarnaast wordt gewerkt aan vaardigheden die ondersteunend zijn voor de doorstroom naar het VO.
Het JOGG-programma en Gezond Onderweg (GO!) zijn in samenhang gestart in september 2020. In de wijk Geitenkamp zal de JOGG-aanpak het programma Kansrijk Opgroeien versterken door ondersteuning te bieden op het onderdeel 'gezonde leefstijl'.

GO! is een Arnhems initiatief van kinderartsen, huisartsen en jeugdartsen dat ook in deze wijk is opgestart. Het is een Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor kinderen en jongeren die al overgewicht hebben (ernstig overgewicht met ernstige risicofactoren, of obesitas graad 1, 2 of 3). De kinderen en jongeren worden twee jaar begeleid door de kindergezondheidcoach in samenwerking met een multidisciplinair team om tot een gezondere en actievere leefstijl te komen. De kindergezondsheidscoach is als gevolg van corona niet in maart maar in september 2020 gestart.

Op het MFC is in augustus een groep leerlingen van het ROC Rijn IJssel gestart met de praktijkleerroute. Het is een pilot van 3 jaar en wordt ondersteund door de teams Leefomgeving Noord-Oost en Noord-West. Gedurende de pilot wordt nauw samengewerkt met Rijnstad, Sociale wijkteams, Sportbedrijf en andere organisaties in de wijk. De studenten worden voor korte en langere stages/opdrachten in de wijk ingezet op maatschappelijk relevante onderwerpen ten aanzien van jongeren en ouderen en krijgen les over de onderwerpen waar ze op dat moment in de wijk mee bezig zijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17