Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Malburgen

Ontmoeten

Ontmoeten

Doel

Ontmoeten

Om mee te kunnen doen in de samenleving en daardoor onder andere eenzaamheid te bestrijden en de onderlinge betrokkenheid in de buurt te vergroten, is het belangrijk om aantrekkelijke en laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijk te hebben. Inzet op dit thema vindt onder meer plaats door het creëren van nieuwe en verbeteren van bestaande (mobiele) ontmoetingsplekken, waaronder:

  • Malburgen Oost-Zuid Buurtcentrum Prisma Huis voor de wijk: Verder professionaliseren buurtcentrum Prisma. De afgelopen periode is samen met de gebruikers een traject uitgevoerd om tot een nieuw concept te komen. Dit heeft niet tot een gewenst resultaat geleid. Het plan is bijgesteld. Het doel om sociaal huis Prisma een buurthuis voor de wijk te laten en te versterken blijft overeind staan maar vraagt een andere procesaanpak. Het gebouw dient verbouwd te worden om conform het Plan van Aanpak Huis voor de Wijk alle functies te kunnen onderbrengen:
  • Malburgen Oost-Noord: dit betreft een kwetsbaar deel van de wijk waar een grote behoefte leeft onder de bewoners om elkaar laagdrempelig te ontmoeten. MFC de Malburcht voldoet onvoldoende aan de behoefte en bestaande plekken die wel goed gebruikt worden, dreigen te verdwijnen. Onderzocht wordt hoe tegemoet gekomen kan worden aan deze behoefte binnen eigen wijk;
  • Malburgen Oost-Noord: Voor de locatie Veerpolderstraat wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden van ontwikkeling waarbij de behoeftes uit de wijk een plek kunnen krijgen;
  • Malburgen Oost-Zuid Doorontwikkeling huiskamer 't Duifje;
  • Malburgen Oost-Zuid Doorontwikkeling de Nieuwe Hobbit;
  • Malburgen West: MFC De Spil: Dit MFC in Malburgen-West is een belangrijk aandachtspunt. Afstemming MFC De Spil en de Fresh.

In Malburgen wordt bewonersondersteuning ingezet om bewonersplatforms te ondersteunen in hun adviesrol richting college en raad en om een actieve bijdrage van bewoners te bevorderen op thema's die in de wijk spelen. Daarnaast is bewonersondersteuning beschikbaar voor ontmoetings- en participatie-initiatieven.

Turap 2 2020

  • Huis voor de wijk en Huiskamer 't Duifje draaien volop en zijn zich aan het doorontwikkelen. Hierdoor verwerven zij zich steeds meer positie.
  • Veerpolderstraat en de Hobbit zitten nog in de oriëntatie/initiatieffase.
  • Voor MFC De Spil wordt bekeken hoe de bewonersinitiatieven die er momenteel plaatsvinden, een plek kunnen krijgen in het nieuwe model van dit MFC.

Jaarverslag 2020

Ontmoeting stond in 2020 vanwege corona en de coronamaatregelen onder druk. Desalniettemin zijn er zeker slagen gemaakt in het ontwikkelen van ontmoetingsgelegenheden en ontmoetingsplekken.

Voor het beheer van buurthuis Huis voor de Wijk is in 2020 een stichting opgericht en een bestuur gevormd en zijn de voorbereidingen getroffen voor de subsidiëring per 2021. Ook is in 2020 vanuit verschillende partners, waaronder de gemeente Arnhem. de financiering geregeld voor een hoognodige verbouwing van het buurthuis.

Op 25 januari 2020 is de buurthuiskamer in Het Duifje, 'de Duiventil', feestelijk geopend door wethouder Louwers. Vanwege de coronamaatregelen die kort daarna zijn gaan gelden in combinatie met de kwetsbare doelgroep van deze huiskamer is het gebruik in 2020 achtergebleven bij de oorspronkelijke verwachtingen.

Ten behoeve van de realisatie van een nieuw buurtcentrum op de locatie van het huidige monocentrum de Hobbit is in 2020 de realisatieovereenkomst tussen de gemeente en Volkshuisvesting ondertekend. Daarnaast is tussen partijen afstemming geweest over het voorlopig ontwerp en de daarbij behorende buitenruimte. Ook zijn stappen gemaakt in de ontwikkeling van de locatie Veerpolderstraat waarbij de ontmoetingsbehoefte een belangrijke positie heeft. Hierover zijn gesprekken gevoerd met onder andere muziekvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS) en Volkshuisvesting.
Voor een afgestemd locatiebeleid over de hele wijk is gestart met het inventariseren van het gebruik van de verschillende MFC's en buurthuizen om te zien hoe in de toekomst de behoefte aan ruimte in de wijk op een goede manier tegemoet kan worden getreden.

In 2020 is gestart met de pilot signalering eenzaamheid in Het Duifje en Immerloo, waarbij door de Wijkmakers coalities zijn gevormd vanuit betrokken lokale partijen en bewoners die samen een aanpak van eenzaamheid hebben opgezet en onderlinge verbindingen hebben gelegd. In 2020 is voor de doorontwikkeling van deze pilot in 2021 een subsidie aangevraagd en ontvangen van ZonMw.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17