Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Aantrekkelijker stad in en voor de regio

Bruisende Binnenstad

Bruisende Binnenstad

Inspanning

Aantrekkelijker stad in en voor de regio

Bruisende Binnenstad

We werken aan de transformatie van de binnenstad van place to buy naar place to meet. De binnenstad is een plek die naast winkelen ook een plek is om te ontmoeten, te wonen en te werken. Daarbij werken we aan de ruimtelijke kwaliteit met groen, zorgen we voor een gastvrije en bereikbare binnenstad en zetten we in op een creatieve en aantrekkelijke programmering.

Het winkelhart moet compacter zijn. Aan de randen van de binnenstad is ruimte voor een nieuw programma, zoals andere vormen van bedrijvigheid, wonen, en combinaties van wonen en werken. Met Nijmegen en de Provincie wordt samengewerkt in het kader van versterking van de centrumgemeenten; met het oog op complementariteit van beide steden (Investeringsagenda). Voor een aantrekkelijke binnenstad zijn bereikbaarheid, een goede openbaar vervoersverbinding en voldoende en goede parkeervoorzieningen belangrijke randvoorwaarden.

We zien als gevolg van de grote fysieke investeringen momentum ontstaan om door te pakken op diverse marktontwikkelingen en gezamenlijk te investeren in het functioneren van de binnenstad en de omliggende rand. Dit vraag veel energie van betrokken partijen en daarbij is samenwerking en een gedegen organisatiegraad en -vermogen onontbeerlijk. Die sterke organisatiegraad maakt dat initiatieven van stakeholders snel opgepakt en uitgevoerd kunnen worden in vitale coalities. Dat is een belangrijke voorwaarde om de beweging te kunnen maken van place to buy naar place to meet en de binnenstad te laten bruisen.

Turap 2 2020

De bruisende binnenstad met mooie horeca, goeie detailhandel en een aantrekkelijk cultureel klimaat staat onder druk door de gevolgen van de coronacrisis. Dit heeft effect op de positie, de aantrekkelijkheid en werkgelegenheid. De binnenstad is met ruim 17.000 werknemers tevens de grootste werklocatie van Arnhem. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de transformatie van de binnenstad van place to buy naar place to meet. Van de een op andere dag sloot de horeca, waarmee een belangrijk bezoekmotief verdween waar ook andere sectoren veel last hadden. De branches toonden creativiteit om toch haar klanten te bedienen, maar nagenoeg iedereen heeft te maken met teruglopende omzetten. Geconcludeerd wordt dat de steunmaatregelen op landelijk en lokaal niveau helpen, maar niet afdoende zullen zijn. Verwacht wordt dat in een worst case scenario 30% van de bedrijvigheid (horeca, detailhandel) haar bedrijfsvoering zal staken.

Door de crisis ligt verschraling van de binnenstad op de loer. Denk aan leegstand, verdwijnen van winkels, faillissementen van horecagelegenheden, dalend aanbod van evenementen, verminderd organiserend vermogen, toenemende kans op ondermijning, aantasting van de leefbaarheid. Acties voor herstel op de korte en langere termijn zijn van belang. Denk aan een intensivering van het binnenstadsmanagement, verdere visievorming voor nadere bijsturing samen met PBA en herstructurering om leegstand in te vullen en nieuwe functies toe te voegen. Een sterkere samenwerking met de omliggende schil (Modekwartier, de culturele instellingen, het Spijkerkwartier en Meinerswijk) wordt nog belangrijker. Hier onderscheid de binnenstad zich mee en hier hangt een deel van de aantrekkelijkheid aan vast.

Jaarverslag 2020

De coronacrisis heeft enorme impact op de binnenstad en zijn ondernemers. Van de ene op de andere dag sloot de horeca, waarmee een belangrijk bezoekmotief verdween waar ook andere sectoren veel last van hadden. De ondernemers toonden creativiteit om toch de klanten te bedienen, maar nagenoeg iedereen heeft te maken met teruglopende omzetten. In het laatste kwartaal sloot ook het grootste gedeelte van de detailhandel de deuren en is het stil in de binnenstad. Geconcludeerd wordt dat de steunmaatregelen op landelijk en lokaal niveau helpen, maar dat een deel van de bedrijven de bedrijfsvoering toch zullen staken. Door de crisis ligt verschraling van de binnenstad op de loer. Denk aan leegstand, verdwijnen van winkels, faillissementen van horecagelegenheden, dalend aanbod van evenementen, verminderd organiserend vermogen, toenemende kans op ondermijning en aantasting van de leefbaarheid. Acties voor herstel op de korte en langere termijn zijn van belang.

In het afgelopen jaar is eerst ingezet op de directe gevolgen van de crisis en zijn ondernemers ondersteund en op allerlei wijze gefaciliteerd in wat nog wel kon. Er zijn bezorgdiensten opgezet, de digitale binnenstad is ondersteund, er zijn ruimere terrassen toegestaan en er is een wekelijkse overlegstructuur met alle betrokkenen opgezet. Ook stonden we in nauw contact met de verschillende brancheorganisaties, zoals KHN, CCA en InRetail en hebben wij hen ondersteund in hun lobby richting Den Haag. Ook is er aandacht geweest voor de omliggende schil van de binnenstad en is er een actieplan Schoon, heel en veilig opgezet voor de Steenstraat.

Tegelijk met de inzet op de korte termijn, zijn er ook voorbereidingen gestart voor het herstel op de langere termijn. Dit vraag veel energie van betrokken partijen en daarbij is samenwerking en een gedegen organisatiegraad en -vermogen onontbeerlijk. Samen met Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en enkele stakeholders uit de binnenstad zijn twee aanvragen bij de provincie ingediend (en inmiddels gehonoreerd) om de binnenstad en het binnenstadsmanagement tijdelijk te versterken. De eerste aanvraag ziet toe op het maken van een herstelplan. De tweede ziet toe op uitvoering in de overige maanden van 2021 en richt zich op transformatie van de openbare ruimte, van functies en van vastgoed, op duurzame gastvrijheid, op het versterken van ondernemerschap en organisatiekracht en op monitoring.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17