Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Bewoners met een psychische kwetsbaarheid kunnen in grotere mate in hun eigen woonomgeving zelfstandig (begeleid) wonen

Regionale sluitende afspraken Beschermd Thuis

Regionale sluitende afspraken Beschermd Thuis

Inspanning

Regionale sluitende afspraken Beschermd Thuis

We werken samen met de regiogemeenten aan de verdere doordecentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang (beschermd thuis). Ontwikkellijnen hierin zijn preventie, toegang, regionale woonafspraken en de regionale ondersteuningsstructuur inclusief financiële afspraken.

Turap 2 2020

In de regio Centraal Gelderland staan we voor de uitdaging om de doordecentralisatie verder vorm te geven. De komende jaren (2022 tot 2031) wordt beschermd wonen niet alleen een taak van centrumgemeenten, maar een taak van alle gemeenten. In 2019 is het Transformatieplan Samen aan Zet vastgesteld. Regionaal is in het najaar van 2019 de stuurgroep Samen aan zet gevormd, om keuzes voor de doordecentralisatie van beschermd wonen bestuurlijk voor te bereiden ter bespreking in het Regionaal Portefeuillehouders Overleg Zorg en in de colleges en gemeenteraden. De bestuurders van de gemeenten Rheden, Westervoort, Arnhem, Renkum en Overbetuwe hebben zitting in de stuurgroep.
Om beschermd wonen door te decentraliseren is regionale samenwerking vanuit gezamenlijke uitgangspunten noodzakelijk.
De bestuurlijke uitgangspunten voor de regionale samenwerking zijn in alle colleges van de regiogemeenten vastgesteld en de raden zijn geïnformeerd (zie raadsbrief 438468). Hiervoor is een uitvoeringsagenda opgesteld om de regionale samenwerking verder te brengen.
Over deze regionale ontwikkelopgave wordt de dialoog aangegaan met belangrijke samenwerkingspartners en cliënten/ervaringsdeskundigen.

Jaarverslag 2020

In de regio Centraal Gelderland staan we voor de uitdaging om de doordecentralisatie verder vorm te geven. De komende jaren (2022 tot 2031) wordt beschermd wonen niet alleen een taak van centrumgemeenten, maar een taak van alle gemeenten. In 2019 is het Transformatieplan Samen aan Zet vastgesteld. Regionaal is in het najaar van 2019 de stuurgroep Samen aan Zet gevormd, om keuzes voor de doordecentralisatie van beschermd wonen bestuurlijk voor te bereiden ter bespreking in het Regionaal Portefeuillehouders Overleg Zorg en in de colleges en gemeenteraden. De bestuurders van de gemeenten Rheden, Westervoort, Arnhem, Renkum en Overbetuwe hebben zitting in de stuurgroep.
Om beschermd wonen door te decentraliseren is regionale samenwerking vanuit gezamenlijke uitgangspunten noodzakelijk. De bestuurlijke uitgangspunten voor de regionale samenwerking zijn in alle colleges van de regiogemeenten vastgesteld en de raden zijn geïnformeerd (zie raadsbrief Bestuurlijke uitgangspunten doordecentralisatie beschermd wonen). Er is een uitvoeringsagenda opgesteld om de regionale samenwerking verder vorm te geven. Over deze regionale ontwikkelopgave wordt de dialoog aangegaan met belangrijke samenwerkingspartners en cliënten/ervaringsdeskundigen. Met ingang van 2022 treden de regionale afspraken in werking. Alle Nederlandse gemeenten hebben via de VNG ingestemd met de Norm voor Opdrachtgeverschap, waarin staat hoe ze regionaal en bovenregionaal willen samenwerken bij beschermd wonen en maatschappelijke opvang. De Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO) is op 10 juni 2020 in een resolutie vastgesteld door gemeenten in VNG-verband, zowel voor jeugd als voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Deze Norm voor Opdrachtgeverschap vormt daarmee ook een kader voor de nieuwe regionale samenwerkingsafspraken.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17