Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Milieubeheer en -handhaving leveren een bijdrage aan gezonde leefbare wijken en openbare ruimte

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Inspanning

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Het is een gemeentelijke taak (vanuit de Wet bodembescherming (Wbb) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) te zorgen voor de instandhouding en het verbeteren van een bodem die geschikt is om op te wonen en om op te werken. Ook draagt de Wbb bij aan de bescherming van kwetsbare gebieden (in verband met natuur en drinkwaterwinning). Arnhem is bevoegd gezag Wbb en voert namens het Rijk de wettelijke taken uit (onderzoek, beschikkingen, toezicht en handhaving). Naast deze wettelijke taken is er de ambitie om de ondergrond in te zetten bij de klimaatadaptatie en als duurzame bron van energie.

Turap 2 2020

De aanpak van locaties met een milieurisico ligt op koers. Door de langjarige aanpak blijft het aantal ongeveer gelijk (20). Daarnaast zijn er door de actuele loodproblematiek 11 locaties met humane risico's. Dit aantal is vergelijkbaar met vorig jaar; een deel  is gesaneerd maar er komen ook locaties bij. Deze worden in 2020/2021 gesaneerd.

Jaarverslag 2020

De aanpak van locaties met een milieurisico ligt op koers. In 2020 zijn er nog 19 (voormalige) bedrijfslocaties waar een (meerjarige) sanering loopt. Hierbij is geen sprake van gezondheidsrisico's maar vanwege een te grote verontreiniging in het grondwater (verspreidingsrisico) is er een saneringsplicht.

Vanwege de actuele loodproblematiek is vorig jaar gestart met sanering van tuinen met een gezondheidsrisico (met name in het Spijkerkwartier). In 2020 is deze sanering voortgezet. Omdat ook het onderzoek nog doorloopt zijn er evenveel tuinen bijgekomen als gesaneerd en staan voor komend jaar 11 te saneren tuinen op het programma.

Voor de verontreinigde grondwal bij de Bethaniënstraat, die vorig jaar is onderzocht op verzoek van de woonwagenbewoners, zijn saneringsvarianten uitgewerkt voor de verschillende herinrichtingsopties. Voor sanering is een SPUK (specifieke uitkering, die los staat van de decentrale uitkering bodem (DUB)) gevraagd en toegekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De achtergrondwaarden voor PFAS zijn geactualiseerd, en samen met een nieuw addendum in de regionale bodembeheernota verwerkt. De diffuse achtergrondwaarden in Arnhem voldoen ruim aan de landelijke richtlijnen, waardoor er voor het hergebruiksbeleid geen extra maatregelen nodig zijn.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17