Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Een schone, groene én klimaatbestendige openbare ruimte

Arnhems groen versterken

Arnhems groen versterken

Doel

Arnhems groen versterken

Versterken groenstructuur
De identiteit van Arnhem is nauw verbonden aan het groene karakter van onze stad. Groen en water vormen een raamwerk door de stad en zijn nauw gerelateerd aan het landschap en de ontstaansgeschiedenis. De groenstructuur willen we verder versterken en zichtbaar maken, zowel in landschappelijk als cultuurhistorisch opzicht.

Natuurvriendelijke stad
Het bevorderen van biodiversiteit is meer dan ooit een prioriteit. De klimaatverandering en verarming van de natuur leiden ertoe dat veel soorten in de verdrukking komen. Planten- en diersoorten vertegenwoordigen een intrinsieke waarde maar zijn in sommige gevallen essentieel voor het voortbestaan van de mens. De bij is hier een goed voorbeeld van. Bij het bepalen van beplanting en ook in het onderhoud en beheer van bestaande beplantingen zullen we daarom streven naar een zo groot mogelijke biodiversiteit.

Groene en gezonde stad
Het groen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid. De aanwezigheid van groen heeft in de eerste plaats een positief effect op de geestelijke gezondheid. Daarnaast heeft groen positieve invloed op het leefmilieu (verkoeling, zuivering van lucht). Verder zijn er nog mogelijkheden om het groen meer in te zetten voor bewegen (sport, spelen, wandelen, fietsen).

Duurzame stad
Het groen heeft verschillende waarden. Daarom dient het groen een algemeen belang. Openbaar groen moet daarom openbaar blijven. Dit geldt ook voor grote particuliere landgoederen, zoals park Sacre Coeur, Arnhems Buiten, Rennenenk en Het Dorp. Het goed beheren van groen is essentieel om de verschillende waarden in stand te houden. De stad blijft hierdoor leefbaar voor de langere termijn. Het beheer doen we op een duurzame wijze. De laatste jaren wordt het steeds belangrijker om hierbij rekening te houden met ziekten en plagen en extreme weersomstandigheden (hitte, droogte).

Samenwerkende stad
Het Arnhemse groen is niet alleen van de gemeente, het is van de hele stad. Naast de gemeente zijn ook vele andere organisaties betrokken bij het beleid en beheer van het groen. Niet alleen grondeigenaren, maar ook onderwijsinstellingen zoals Van Hall-Larenstein. Maar bovenal is het groen natuurlijk van de Arnhemmers zelf die hun betrokkenheid dagelijks laten zien. Het is daarom de ambitie van de gemeente om het groen samen met deze organisaties en bewoners te versterken en te verbeteren.

Turap 2 2020

De diverse inspanningen om het Arnhemse groen te versterken zijn opgepakt en lopen volgens planning.

Jaarverslag 2020

De ambities van de groenvisie zijn uitgewerkt in de uitvoeringsagenda die in 2020 is opgesteld. De maatregelen dragen bij aan:

  • versterken groenstructuur;
  • natuurvriendelijke stad;
  • groene en gezonde stad;
  • duurzame stad;
  • samenwerkende stad.
Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17