Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Noordoost

Ontmoeten

Ontmoeten

Doel

Ontmoeten

Samen met bewoners creëren, verbeteren of houden we ontmoetingsplekken in stand. Hiermee wordt de sociale cohesie vergroot in de wijk en de aanspraak op specialistische zorg indirect verminderd. Belangrijke ontmoetingsplekken in de Geitenkamp zijn de buurtmoestuin bij de Vlindertuin, marktplein Geitenkamp, MFC De Wetering en de Beijer. We ondersteunen de realisatie van de Buurtfabriek in Alteveer Cranevelt en zetten in op de methodiek 'Age Friendly Cultural City' in Plattenburg. Met deze methodiek worden steden aangemoedigd de komende jaren (2017-2020) actieve cultuurparticipatie voor ouderen te verbeteren en te stimuleren. Voor de Beijer en de Buurtfabriek wordt momenteel ingezet op het opstellen van een goed businessplan dat gerund kan worden door de bewoners.

Turap 2 2020

Samen met koffeekaffee de Beijer, Buurtfabriek en Rijnstad en stichting Stevig (ten behoeve van MFC de Wetering) is op basis van een businessplan een aanvraag voor extra ontmoetingsgelden ingediend. Deze is toegekend. Voor marktplein Geitenkamp wordt in samenwerking met de corporaties en de provincie Gelderland een onderzoek naar een "meer bruisend" marktplein gestart.

Jaarverslag 2020

Koffiekaffee de Beijer, de Buurtfabriek en Rijnstad in samenwerking met stichting Stevig (voor MFC de Wetering) hebben subsidie ontmoetingsgelden ontvangen. De middelen zijn deels voor dekking vaste lasten en beheer.  Dit geeft de verschillende organisaties meer (financiële) rust om zich te focussen op waar ze goed in zijn: activiteiten ontplooien voor inwoners uit de wijk. Daarnaast is er ook de  Vriendenkring in Plattenburg als ontmoetingsplek actief. Door corona konden veel activiteiten geen doorgang vinden en dat is lastig voor de verschillende opstartende ontmoetingsplekken. Corona heeft veel van de flexibiliteit van de vrijwilligers in de wijk gevraagd.

De methodiek Age Friendly Cultural City is ingezet in Plattenburg en in oktober zou een eindfestijn worden georganiseerd met alle deelnemende organisaties en ouderen. Door de coronamaatregelen kon dit niet fysiek en is digitaal een festijn georganiseerd.

Seinpost heeft in samenwerking met de drie woningbouwcorporaties Vivare, Volkshuisvesting, Portaal en de provincie de opdracht gekregen om te komen tot een toekomstbestendig concept voor het voorzieningenaanbod aan het marktplein Geitenkamp. Ondernemers hebben het lastig. Een eerste voorlopige conclusie is dat een 'grotere' supermarkt aan het Marktplein essentieel is om het huidige winkelaanbod op peil te houden en te versterken. Vanaf september 2020 wordt onderzocht of dit realiseerbaar is. Dit lijkt lastig te realiseren met de kleine winkelunits en hoogteverschillen in de wijk en de smalle straten.

Binnen de wijk Geitenkamp doen koffiekaffee de Beijer en stichting Stevig mee met het onderzoeksproject Zin in de Wijk. Dit vierjarig onderzoeksproject wordt in samenwerking met de Wageningen University & Research (WUR) uitgevoerd en loopt tot juli 2022. Onderzocht wordt wat de gezondheidseffecten van sociale wijkondernemingen op de deelnemers zijn. De eerste resultaten zijn besproken in een stadsbrede bijeenkomst in oktober. De onderzoekers faciliteren de sociale ondernemingen en zijn met aanbevelingen gekomen. We faciliteren het verder verbeteren en verankeren van de twee sociale ondernemingen in de wijk Geitenkamp.

Verdeeld over de wijk Noordoost zijn er een aantal speel-/ontmoetingsplaatsen verfraaid of nieuw aangelegd. Vanwege corona is het buiten ontmoeten nog belangrijker geworden. Deze buitenontmoetingsplekken zijn allemaal op initiatief van de inwoners gerealiseerd. Ze hebben ontworpen, financiën gezocht (burgerkracht subsidie, wijkgeld vanuit de platforms en andere fondsen, aangevuld met het spelengeld van de gemeente) en met de aanleg geholpen. Ook de moestuin bij de Vlindertuin is dit jaar uitgebreid en dient als buiten ontmoetingsplek.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17