Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Samen met de regio - Arnhem speelt een relevante en betekenisvolle rol in de regionale, landelijke en grensoverschrijdende netwerken

Arnhem draagt in 2020 bij aan het proces versterking regio Arnhem-Nijmegen

Arnhem draagt in 2020 bij aan het proces versterking regio Arnhem-Nijmegen

Inspanning

Samen met de regio - Arnhem speelt een relevante en betekenisvolle rol in de regionale, landelijke en grensoverschrijdende netwerken

Arnhem draagt in 2020 bij aan het proces versterking regio Arnhem-Nijmegen

Wij werken - in het proces versterking regio Arnhem-Nijmegen – aan één agenda, één gezicht naar buiten en met een lange termijnvisie als fundament.

Turap 2 2020

Besluitvorming over de versterkte regionale samenwerking was gepland voor april/mei. De stuurgroep versterking regionale samenwerking heeft de planning van het proces vanwege de coronacrisis enkele maanden opgerekt om de voorbereiding/communicatie met colleges, raden en externe partijen zorgvuldig te kunnen uitvoeren. De besluitvorming over de visie, regionale agenda en de nieuwe gemeenschappelijke regeling door de colleges en raden van de 18 regiogemeenten is nu voorzien voor september/oktober 2020.

Jaarverslag 2020

Arnhem heeft in 2020 in de voorhoede en met veel energie bijgedragen aan de totstandkoming van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Het versterkingsproces van de regio Arnhem-Nijmegen, is in 2019 gestart vanuit de behoefte de regio beter te op de kaart te zetten. Ook wil de regio slagvaardiger samenwerken aan de grote maatschappelijke opgaven.
Een interactief proces met colleges, raden en partners in de regio leidde in 2020 tot de visie Groene metropoolregio met een ambitieuze regionale agenda. De bijbehorende nieuwe Gemeenschappelijke Regeling moet ervoor zorgen dat de regio met meer bestuurskracht, effectief en slagvaardig aan deze nieuwe agenda kan werken. In de agenda staan vijf opgaven centraal: Verbonden regio, Productieve regio, Circulaire regio, Ontspannen regio en Groene Groeiregio.

Via deze agenda willen de regiogemeenten intensiever samen gaan werken aan een groene, groeiende en bloeiende regio, waarbij een goede balans gezocht wordt tussen groei en leefbaarheid. In de ambitie die is geformuleerd gaat het erom de omvangrijke groeiopgave (huisvesting, werk en bereikbaarheid) te faciliteren én de groene leefomgeving en ontspannen leefkwaliteit in de regio te behouden en te versterken.

Arnhemse (maatschappelijke) opgaven en ambities hebben een goede plek in deze agenda gekregen: onder andere de grote woningbouwopgave en de bereikbaarheid van de stad en de regio; ook het bevorderen van economische ontwikkeling om zo meer banen in de stad en de regio te krijgen en de duurzaamheidsopgave waar we als stad voor staan. De regio wil zich ook sterker profileren naar het Rijk en Europa als groene, circulaire metropoolregio. Dit kan ervoor zorgen dat we als stad en regio gemakkelijk entree krijgen tot Europese en Rijksfondsen.
Zeventien regionale gemeenteraden hebben in het najaar positief besloten over de visie en de regionale agenda en over de start van de Groene Metropoolregio per 1 januari 2021. De gemeente Beuningen zal naar verwachting begin 2021 aansluiten.

In de oude structuur van het Gemeenschappelijk Orgaan heeft Arnhem in 2020 in de regio Arnhem-Nijmegen onder meer door gewerkt aan de verstedelijkingsstrategie en de woningbouwopgave (onder andere via de woondeal met het Rijk). De regionale energiestrategie en regionale mobiliteitsagenda zijn in 2020 verder tot uitwerking gekomen. Op het gebied van economie waren circulaire economie, human capital en recreatie en toerisme belangrijke speerpunten.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17