Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Doorbraak naar werk

Investeren in voorkomen

Investeren in voorkomen

Doel

Investeren in voorkomen

Wij willen voorkomen dat Arnhemmers afhankelijk worden van inkomensondersteuning. Wij denken dat betaald werk daar het beste middel voor is. Daarom versterken wij onze bemiddelingsaanpak aan de poort en intensiveren wij de ontwikkeling en inzet van preventieve aanpakken voor specifieke doelgroepen.

Turap 2 2020

Voorkomen dat Arnhemmers afhankelijk worden van inkomensondersteuning. Werk is beste middel daartoe. Daarom versterken bemiddelingsinzet aan de poort en intensiveren ontwikkeling en inzet preventieve aanpakken voor specifieke doelgroepen. De resultaten van Arnhem op het beperken van de instroom zijn relatief (in vergelijking ook met andere steden) succesvol.

Jaarverslag 2020

Acties die binnen deze inspanningslijn voor 2020 op de rol stonden zijn:

  • het versterken van de poortfunctie van het cluster Werk & Inkomen;
  • het doorontwikkelen van de sluitende aanpak voor kwetsbare jongeren;
  • het uitvoeren van de herijkte aanpak voor statushouders en nieuwkomers;
  • het invullen van de outreachende samenwerking met uitkeringsinstanties en reclassering;
  • het projectmatig (samenhangend) aanpakken van 'Jongeren niet in beeld'.

Tot maart 2020 daalde de omvang van de Arnhemse bijstandspopulatie gestaag. Op de instroom van inwoners in de bijstand deed Arnhem het al beter dat vergelijkbare gemeenten. Op uitstroom nog niet, maar het gemiddelde uitstroompercentage van Arnhem werd wel beter. Hiermee volgde Arnhem de ontwikkeling van vergelijkbare gemeenten en werd een begin gemaakt met het inlopen van de relatieve achterstand ten opzichte van deze gemeenten (lees: begin van ‘500 extra’). Door de coronacrisis werd deze positieve lijn omgebogen. Niet alleen in Arnhem, maar in heel Nederland. Het bestand is van 7.499 in februari 2020 weer gestegen naar 7.748 in augustus 2020. De stand ultimo december 2020 is 7.657. We zien dat het bijstandsvolume in Arnhem ongeveer de ontwikkeling van het landelijke gemiddelde en die van vergelijkbare gemeenten volgt.
In Arnhem is en blijft de gemiddelde instroom lager dan in vergelijkbare gemeenten. De versterking van de poortfunctie (met onder andere interventies als 'brede intake', 'werk voorop' en samenwerking met Randstad (Baanbrekend)) heeft hier (evenals andere bovenstaande acties) aan bijgedragen.
In Arnhem is en blijft de gemiddelde uitstroom lager dan in vergelijkbare gemeenten. Wel zien we dat we onszelf verbeteren. Dit mede door inspanningen en acties rondom 'Dichtbij de Arnhemmer en integraal' en 'Perspectief bieden'.
Voor wat betreft de resultaten van de doorontwikkeling en uitvoering van de diverse doelgroepenaanpakken wordt verwezen naar de inspanningen hieronder behorend bij de doelstelling 'Investeren in voorkomen' binnen 'Wat hebben we gedaan'.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17