Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Een toereikende inkomenssituatie en mogelijkheden tot meedoen voor inwoners in armoede

Versterken inkomensondersteunende regelingen

Versterken inkomensondersteunende regelingen

Inspanning

Een toereikende inkomenssituatie en mogelijkheden tot meedoen voor inwoners in armoede

Versterken inkomensondersteunende regelingen

Ons grootste streven is armoedesituaties en problematische schulden voorkomen. Voor inwoners bij wie dit nodig is, blijven we zorgdragen voor een laagdrempelig financieel vangnet. We zetten ons ervoor in dat alle inwoners die dit vangnet nodig hebben, hier ook gebruik van kunnen maken. We zorgen voor meer bekendheid (communicatie), werken aan preventie en waar mogelijk het vereenvoudigen van de toegang. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om de inkomensregelingen meer als maatwerk te kunnen inzetten.

Turap 2 2020

Op basis van een Arnhemse minimaeffectrapportage (Nibud) zien we dat we een goed vangnet hebben. Ook het bereik van de Inkomensregelingen is behoorlijk (tussen de 80% en 90%). Tegelijkertijd maakt een deel van de huishoudens géén gebruik van de regelingen.  Ook is verreweg het grootste deel van de huishoudens met een laag inkomen in het bezit van een GelrePas. Echter het gebruik van de pas blijft achter bij onze verwachting. Afhankelijk van leeftijdscategorie maakt 9% tot ca. 50% van de pashouders er gebruik van. Gemiddeld maakt 21% van de pashouders actief gebruik van het GelrePasprogramma. De meeste scholen met Arnhemse leerlingen maken gebruik van de Schoolkostenregeling. De schoolkostenregeling heeft over de volle breedte bezien, niet het effect dat we voor ogen hebben. Ondanks alle inspanningen van Stichting Leergeld blijven vooral in het voortgezet onderwijs de schoolkosten hoog (om sommige scholen nemen de kosten voor ouders toe), staat armoede nog onvoldoende op de agenda van schoolbesturen en hebben ouders onvoldoende keuze om de middelen naar eigen inzicht en behoefte in te zetten.

Het versterken van de inkomensregelingen is in gang gezet. Er wordt gewerkt aan het vereenvoudigen van de toegang tot de inkomensvoorzieningen en aan een meer overzichtelijk pakket van voorzieningen met meer maatwerk. Daarnaast zetten we ons in voor betere bekendheid van de Arnhemse armoederegelingen, onze Arnhemse route schulddienstverlening, het Arnhemse welzijnsaanbod en de Arnhemse particuliere initiatieven en de landelijke regelingen.  Ook is een  vernieuwing van de GelrePas in gang gezet. We moderniseren het gebruik van de pas en het GelrePas-programma passen we aan op de behoefte en de situatie van de diverse deelgroepen. Een herziening van de Schoolkostenregeling is in gang gezet. Het voornemen is om de ondersteuning bij schoolkosten met ingang van 2021 onder te brengen bij de GelrePas. Stichting Leergeld is bij dit alles nadrukkelijk betrokken.

Jaarverslag 2020

  • Het college is gestart met het verbeteren van de communicatie. Dit betreft onder andere de verbetering van onze eigen website, betere informatievoorziening richting vindplaatsen, waaronder onze ketenpartners en goede afstemming met het nieuwe Goed Geregd loket.
  • Daarnaast zijn we gestart met het optimaliseren van de inkomensregelingen (waar mogelijk vereenvoudigen van de aanvraag en toepassen van nog meer maatwerk en het verhogen van de financiële ondersteuning waar nodig).
  • We hebben de nieuwe Gelrepas ontwikkeld. Deze is met ingang van 1 januari 2021 beschikbaar.
  • We hebben voor alle Gelrepashouders mondkapjes ter beschikking gesteld, met het oog op het verplicht dragen van mondkapjes in verband met corona.
  • De afspraken met Menzis met betrekking tot het aanbieden van een Collectief Aanvullende Verzekering voor minima zijn herbevestigd.
  • Besloten is dat gezinnen die langdurig een laag inkomen hebben, meer financiële armslag hebben door het verhogen van de Individuele Inkomenstoeslag (IIT).
Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17