Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Een wijkgerichte aanpak van de energietransitie

Voortouw nemen

Voortouw nemen

Inspanning

Voortouw nemen

Waar wijken zich niet spontaan organiseren rond energie- en klimaatvraagstukken, neemt de gemeente het voortouw om bewoners bij elkaar te brengen. Niet iedereen is in staat om mee te komen in de energietransitie. Zeker niet als er prangende kwesties bij mensen spelen rondom veiligheid, leefbaarheid, schulden of andere problemen in de privésfeer. De energietransitie moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Turap 2 2020

De buurten Vredenburg/Kronenburg en Elderveld-Noord zijn wijken die zich niet spontaan organiseren en nemen wij als gemeente het voortouw om samen met bewoners te werken aan de verduurzaming van hun buurt waaronder de aardgasvrije opgave. Ook aanverwante sociale en fysieke thema's komen hierbij aanbod. Zo ook op Saksen Weimar is er nu op initiatief van de gemeente een duurzaamheidswerkgroep in oprichting die samen met de gemeente de kansen voor een aardgasvrij Saksen Weimar gaat onderzoeken. In de wijkgesprekken zetten wij bewoners aan zich te verenigen om zo duurzaamheidsinitiatieven in hun buurt te ontplooien met behulp van het Aanjaagfonds. Ondanks de inhaalslag die wij voor ogen hebben in de wijkgesprekken, zullen initiaitieven tot verduurzamen, individueel of collectief zich lastiger ontplooien door Corona. Prioriteiten liggen soms elders en het is lastiger elkaar te vinden.

Jaarverslag 2020

Vanwege corona is fysiek contact met onze wijkbewoners lastig en in sommige perioden zelfs niet mogelijk. Met de online mogelijkheden brengen wij zoveel als mogelijk bewoners bij elkaar rondom het energievraagstuk. In een aantal kansrijke buurten konden wij voortborduren op onze inspanningen uit 2019 wat het eenvoudiger maakte om in dezelfde lijn het tempo op te pakken. Zo hebben wij in 2020 intensief gewerkt aan het sluitend krijgen van de businesscase en aan de contractvorming voor het energieconcept Smart Polder in Kronenburg/Vredenburg, waar in totaal circa 1.000 woningequivalenten op aan worden gesloten. De ondertekening is aanstaande. Voor Elderveld-Noord hebben wij een Proeftuinaanvraag ingediend en ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter grootte van 6 miljoen euro om meer dan 800 woningen aardgasvrij te kunnen maken door middel van restwarmte uit de rioolzuiveringsinstallatie. Ook hier werken we aan het sluitend krijgen van de businesscase en contractvorming. Momenteel onderzoeken wij met onder andere de corporaties of opschaling mogelijk is naar de rest van Elderveld-Noord, waarvoor inzet vanuit het klimaatfonds en de provincie noodzakelijk is. In de overige wijken maken wij momenteel een online inhaalslag om toch voor de zomer alle wijken gesproken te hebben liefst fysiek maar indien niet mogelijk online of een variant van beide.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17