Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Een wijkgerichte aanpak van de energietransitie

Wijkinitiatieven

Wijkinitiatieven

Inspanning

Wijkinitiatieven

Arnhem streeft naar een goede en tijdige betrokkenheid van inwoners bij de grote opgave van de energietransitie en stimuleert de initiatieven in de stad. En niet zonder succes want ondertussen is er in Arnhem sprake van ruim twintig initiatieven in wijken en draaien vier wijken mee in het 'Wijken van de toekomst'-programma binnen het Gelders Energieakkoord (Spijkerkwartier, Alteveer Cranevelt, Heijenoord Lombok en Hoogkamp).

Om die ontwikkeling voort te zetten en om wijkinitiatieven in positie te brengen als sterke intermediair tussen wijk en gemeente in het langdurige proces van de energietransitie in de stad, zal de ondersteuning een structureel karakter krijgen. Het AANjaagfonds speelt daarbij een belangrijke rol.

Turap 2 2020

De inspanningen vanuit het Aanjaagfonds heeft er inmiddels toe geleid dat er inmiddels meer dan 40 wijkinitiatieven zijn op het gebied van energie en klimaat De ondersteuning vanuit het Aanjaagfonds heeft met de financiële inzet vanuit het klimaatfonds een voorlopig structureel karakter gekregen. Een tweetal wijken/buurten zijn mede door de aanwezigheid van een wijkinitiatief benoemd als kansrijke wijk om voor 2030 van het aardgas af te gaan (Arnhem-West en Hoogkamp). In deze wijken/buurten werkt de gemeente nu intensief samen aan deze opgave. Ook voor het initiatief in Alteveer/Cranevelt zetten de gemeente kracht bij om het zonnepark te realiseren op het parkeerterrein van het Nederlands Openluchtmuseum.

Jaarverslag 2020

In de vier 'Wijken van de toekomst' is ondanks de coronamaatregelen gewerkt aan de energietransitieplannen per wijk, door de wijkbewoners. In 2021 zullen de plannen gereed zijn. Hierin komen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals isolatie, zonnepanelen en alternatieven voor aardgas.

Vanuit het aanjaagfonds zijn in 2020 15 initiatieven gefinancierd, zoals het gezamenlijk met straat- en buurtgenoten onderzoeken van de mogelijkheden voor zonnepanelen of vergroenen van de daken, buurtbijeenkomsten over energiebesparing en gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden om over te schakelen van aardgas naar duurzame energie. Totaal zijn er in Arnhem meer dan 40 actieve wijkinitiatieven op het gebied van energie en klimaat.

Om alle bewoners te betrekken bij de energietransitie, en om hen te ondersteunen om zelf energie te besparen, zijn wijkgesprekken georganiseerd. De eerste zes gesprekken zijn in september, oktober en december 2020 gevoerd. Vanwege de coronamaatregelen zijn een deel van de gesprekken uitgesteld en loopt dit door in mei 2021.

Ook voor het initiatief in Alteveer/Cranevelt zet de gemeente nog steeds kracht bij om het zonnepark te realiseren op het parkeerterrein van het Nederlands Openluchtmuseum.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17