Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Actuele kaders

  • Het in de MJPB 2018-2022 verlengde Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP5) 2014-2018;
  • Aanpak wateroverlast Arnhem-Noord (raadsbesluit 2015);
  • Beheerplan Riolering 2020.

Ambitie

De kwaliteit van het rioolstelsel wordt bepaald aan de hand van rioolinspecties. Jaarlijks wordt een deel van het riool geïnspecteerd.
Het herstel- en vervangingsprogramma is er op gericht de risico’s van bezwijkende riolen te minimaliseren. Alleen riolen met een levensduur van minder dan vijf jaar worden vervangen. Riolen met een levensduur minder dan 10 jaar worden alleen vervangen als ze in een projectgebied liggen.

Naar aanleiding van de wateroverlast in de zomer van 2014 is de aanpak wateroverlast Arnhem-Noord opgesteld en door de raad vastgesteld (2015). De aanpak is nadrukkelijk een gedeelde verantwoordelijkheid van de overheid (gemeente en waterschap) en de particulieren (bewoners, bedrijven, instellingen). Daarbij geldt als uitgangspunt dat de opgave ten aanzien van wateroverlast in de openbare ruimte worden opgelost en niet in het rioolstelsel. Binnen het in de begroting beschikbare budget zijn middelen beschikbaar voor het optimaal mee koppelen van klimaatadaptatie bij het uitvoeren van groot onderhoud en het concreet verminderen van de gevolgen van extreme wateroverlast.

Planning

De gemiddelde theoretische technische levensduur van een rioolstreng is 60 jaar. Belangrijke bepalende factoren voor de levensduur zijn de stabiliteit van de ondergrond, het gebruik van de buitenruimte boven het riool en het gebruik van het riool zelf. In de praktijk is de gemiddelde levensduur in Arnhem iets langer is dan 60 jaar. De daadwerkelijke vervangingsnoodzaak wordt vastgesteld op basis van inspectieresultaten. Niet de theoretische levensduur maar de inspectieresultaten zijn bepalend voor de vervangingsplanning.
Voor 2020 betrof dit: starten met de grootschalige rioolvervanging in de wijk Sterrenberg, voortzetten van de werkzaamheden in de wijken Geitenkamp en Spijkerbuurt evenals het herstel van het Moerriool. Ook zou een nieuw basisrioleringsplan voor Arnhem-Noord worden opgesteld. Dit BRP is de informatie drager voor het opstellen van een gemeentelijk rioleringsplan en geeft een beschrijving van de technische voorzieningen en het hydraulisch en technisch functioneren hiervan onder andere in relatie tot de optredende klimaatverandering.

Resultaat 2020

Op verschillende plekken in de stad zijn herstel- en vervangingswerkzaamheden aan het rioolstelsel uitgevoerd. De grootschalige werkzaamheden aan het moerriool en de rioolvervanging in de wijken Geitenkamp en Spijkerbuurt zijn voortgezet. Ondergrondse en bovengrondse maatregelen die zijn uitgevoerd in de wijk Schaarsbergen hebben er voor gezorgd dat de kans op ernstige wateroverlast, zoals in de afgelopen jaren enkele keren is opgetreden, aanzienlijk is verkleind.
De rioolvervanging in de wijk Sterrenberg is voorbereid. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de opgave om in de toekomst van het gas af te gaan door hiervoor in de ondergrond ruimte te reserveren. De uitvoering hiervan zal echter pas in 2021 starten. De investeringen lagen in 2020 hierdoor lager dan gepland.
Het basisrioleringsplan voor Arnhem-Noord zal begin 2021 worden afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17