Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

In 2020 is een nieuwe beleidsnota Risicomanagement en weerstandsvermogen (nota van 12 mei 2020, zaaknr. 466760) uitgebracht. Op 16 september 2020 zijn de uitgangspunten voor risicomanagement en spelregels voor weerstandsvermogen, zoals opgenomen in deze nota, vastgesteld. Deze zullen richtinggevend zijn voor het omgaan met risico's en financiële buffers.
Daarin is onder andere vastgelegd dat:

  • Bij het werken aan gemeentelijke doelstellingen raad, college en ambtelijke organisatie zich bewust zijn van risico's en kansen en deze in beeld gebracht worden. Vervolgens worden maatregelen getroffen om risico's te beperken. Risicomanagement is een hulpmiddel om als gemeente doelstellingen te bereiken.
  • De belangrijkste pijler van een goede risicocultuur daarbij is dat in het samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie transparant wordt omgegaan met risico's en maatregelen.
  • De realiteit is dat het niet mogelijk is alle risico's op voorhand in te schatten.
  • Over de invulling van specifieke afspraken met betrekking tot de risico's voor grote projecten/voorstellen zal nog met de auditcommissie worden overlegd.
  • Om goed zicht te krijgen op de mogelijkheden om risico's op te vangen als die zich voordoen kijkt de raad naar de begroting, het risicoprofiel versus de beschikbare buffers en de balans. De stand van zaken wordt toegelicht in de begroting en het jaarverslag.
  • In de nota is een stappenplan opgenomen dat de raad kan helpen afwegingen te maken over risico's en benodigde buffers. De technische uitwerking kan plaatsvinden door gebruik te maken van een aantal knoppen, waaraan kan worden gedraaid.
  • Het risicoprofiel wordt periodiek bekeken en op basis daarvan wordt door middel van risicosimulaties bepaald wat de omvang van de benodigde risicobuffers is. Vastgelegd is welke onderdelen van de gemeentelijke reserves de buffers zijn om niet begrote tegenvallers op te vangen. De verhouding tussen risico's en buffers wordt uitgedrukt in een zogenaamde weerstandsfactor waarvoor de spelregels vastliggen in de verordening Financieel beleid en beheer 2020.
  • Voor niet voorspelbare gebeurtenissen heeft de gemeente een extra buffer in de vorm van de bestemmingsreserve solvabiliteit. Ook hiervoor liggen de spelregels vast in de verordening.
  • De ontwikkelingen met betrekking tot risico's en buffers worden geëvalueerd door middel van onderzoek. Op basis hiervan kunnen afspraken worden gemaakt.

Bij de bespreking van de genoemde nota in de raad en bij de vaststelling van de Begroting 2021 is een tweetal moties aangenomen dat van invloed kan zijn op het beleid voor het bepalen van het benodigde risicoprofiel en de opbouw van reserves: de motie 'Realistischer inschatten en bewuster beleid' (nummer 20M209, zaaknr. 466760) en motie 'Anticyclisch investeren, anticyclisch sparen' (nummer 20M255, zaaknr. 504479). Een belangrijk punt in beide moties is om het beleid voor weerstandsvermogen, solvabiliteit en schuldquote in onderlinge samenhang te bekijken. Zoals gevraagd in de moties komen we hierop terug bij de komende Perspectiefnota en de Begroting.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17