Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Inclusieve stad

Toepassen van de Arnhemse norm voor toegankelijkheid als koplopergemeente VN-verdrag Handicap

Toepassen van de Arnhemse norm voor toegankelijkheid als koplopergemeente VN-verdrag Handicap

Inspanning

Inclusieve stad

Toepassen van de Arnhemse norm voor toegankelijkheid als koplopergemeente VN-verdrag Handicap

In 2019 hebben we op basis van een brede inventarisatie van gemeentelijke gebouwen inzichtelijk gekregen waar knelpunten zitten in de toegankelijkheid. We gaan in de komende jaren de mogelijkheden bij regulier onderhoud van bestaande gebouwen en in de openbare ruimte aangrijpen om knelpunten weg te nemen. Bij nieuwe gebouwen passen we de Arnhemse norm toe. Dit doen wij in nauwe samenspraak met ervaringsdeskundigen.

Turap 2 2020

Om dit te bereiken en een betere afstemming te krijgen hebben we in het voorjaar van 2020 een samenwerking ingericht met onder meer Vastgoed, Openbare ruimte en Zorg en Welzijn. Daarin maken we afspraken hoe we de verantwoordelijkheid van de uitvoering vormgeven. In samenspraak met het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (Apcg), Bijzonder in Arnhem, inwoners, publieke en private organisaties stellen we een 'Arnhemse Inclusieagenda VN-verdrag'  met een actieplan op. De Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST) biedt hiervoor een goede en bruikbare basis.

Jaarverslag 2020

In 2020 is gestart met het opstellen en inrichten van een Arnhemse Inclusieagenda VN-verdrag Handicap en met de implementatie van de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST). Hierbij zijn belanghebbenden (onder meer het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten APCG en Bijzonder in Arnhem) nauw betrokken. De AST is een belangrijke uitwerking van het VN-verdrag Handicap, waarvan Arnhem een van de VNG-koplopergemeenten is. Voor de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST) zijn incidentele en structurele budgetten (gemeentebreed, bij Vastgoed en bij Openbare Ruimte) beschikbaar en deze zijn/worden besteed.

De monitor VN-verdrag Handicap van de VNG is breed uitgezet onder inwoners, beleidsmedewerkers en bestuur. Ook zijn er interviews afgenomen. De uitkomst wordt gebruikt bij het opstellen van de Arnhemse Inclusieagenda VN-verdrag Handicap.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17