Jaarstukken 2020 Geamendeerd
portal

Inclusieve stad

Inclusieve organisatie en communicatie

Inclusieve organisatie en communicatie

Inspanning

Inclusieve organisatie en communicatie

Daarnaast zetten we in op een meer inclusieve communicatie, vanuit de gemeente, de wijkteams samen met onze maatschappelijke partners. Nodig is daarvoor om in onze werving en ons personeelsbeleid te blijven inzetten voor meer diversiteit in het personeelsbestand zodat we nog beter aan kunnen sluiten op wat er onder inwoners leeft.

Turap 2 2020

Een divers samengesteld personeelsbestand waar iedereen op gelijkwaardige wijze kan deelnemen, zijn talenten kan inzetten en zich welkom voelt. Deze ambitie wordt gedragen door directie, management en P&O. Hiervoor wordt training 'Selecteren zonder vooroordelen' aangeboden, nemen we deel aan Diversity Day en P&O stuurt hierop bij de werving en selectie.
Vanuit communicatie is de ambitie om in te zetten op een gemeentebrede inclusieve wijze van communiceren, zowel in- als extern.

Jaarverslag 2020

Zowel het onderwerp Inclusieve organisatie als communicatie is een focuspunt van het uitvoeringsplan.
De gemeenteraad heeft een inclusieve en diverse organisatie duidelijk geagendeerd. In het uitvoeringsplan is hierover het volgende opgenomen: "Wij werken de komende twee jaar aan het inclusiever maken van de eigen organisatie. De aandachtspunten liggen op diversiteit met betrekking tot leeftijd, etniciteit en medewerkers met een arbeidsbeperking. Dit betekent dat wij op alle niveaus een inclusieve methode van werving en selectie stimuleren. Daarnaast streven wij naar een inclusieve werksfeer om behoud van werknemers te waarborgen."

Inclusieve organisatie
Begin 2020 is de nieuwe website www.werkenvoorarnhem.nl de lucht ingegaan. Hiermee presenteren wij ons als een open en uitnodigende organisatie waar iedereen zich thuis kan voelen.
De trainingen 'selecteren zonder vooroordelen' en Deep Democracy zijn door verschillende groepen medewerkers gevolgd.
Tijdens de Diversity Week in oktober hebben we stilgestaan bij drie landelijke dagen: Diversity Day, Week van de Toegankelijkheid en Coming Out Day. De directie heeft toen ook een intern charter Diversiteit & Inclusie ondertekend. Hiermee is onderschreven en bekrachtigd dat dit thema voor de directie en de gemeente Arnhem topprioriteit heeft.

Het aantal jongeren en medewerkers met een vermoedelijke niet-westerse migratieachtergrond in onze organisatie is licht gestegen.
Ook nemen we deel aan de Barometer Culturele Diversiteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nederlandse Inclusiviteitsmonitor.

Inclusieve communicatie
Wat betreft inclusieve communicatie is uitgangspunt inclusief gebruik van taal en beeldmateriaal waaruit diversiteit spreekt, zonder (onbedoelde) vooroordelen. Via onze woord- en beeldkeuze kunnen we helpen ervoor te zorgen dat geen enkele groep zich uitgesloten, gediscrimineerd of niet welkom voelt. Aan de hand van een onderzoek dat door een extern onderzoeksbureau wordt uitgevoerd, nemen we onze eigen communicatie onder de loep. De uitvoering vindt in 2021 plaats.
Het is bekend dat overheidscommunicatie te ingewikkelde taal bevat voor de gemiddelde inwoner. De eerste stappen zijn gezet om als gemeente standaard op B1-niveau te schrijven. Dit sluit aan op de motie 20M115 over begrijpelijke taal voor iedereen. Een eerste plan hiervoor is gereed. De uitvoering vindt in 2021 plaats, waarbij er diverse trainingen worden gegeven aan medewerkers.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 14:51:56 met de export van 07/08/2021 13:52:17